FRIVILLIGKONFERANSEN 2019

PROGRAM FRIVILLIGKONFERANSEN 26.-27. OKTOBER 2019

LØRDAG:

09.30: Velkomst og registrering

10.30: ÅPNING av Frivilligkonferansen Kulturelle innslag, tjenestenære øyeblikk, hilsener fra fjern og nær og en jublende feiring av at vi er samlet i fellesskap

11.15:Åpningssnakk ved fagansvarlig Lene Hopland Bergset som forsøker å samle noen av trådene i programmet vi skal oppleve sammen, før vi i det hele tatt er begynt

11.30: Pause

11.45: Hvordan kan jeg gi håp, uten at du hører håpløshet?
- Om formidling av håp i akutte og kroniske kriser m/Arnhild Lauveng

Når mennesker har det vondt, og ikke ser noen utvei, er det naturlig og viktig at vi ønsker å formidle håp. Men håp kan være mye forskjellig, for ulike mennesker, i ulike situasjoner, og det som gir håp for en, kan gi håpløshet for en annen. Ofte er det vi gjør, som å lytte, kanskje viktigere enn det vi sier.

Arnhild vil dele av sin kunnskap og erfaringer – og hjelpe oss alle til å se når og hvordan vi formidler håp i møte med innringere og innskrivere til Kirkens SOS sine krisetjenester.

Arnhild Lauveng er spesialist i klinisk samfunnspsykologi, phd.  Forsker/seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for erfaringskompetanse i Skien (80%). Har skrevet flere bøker, bokkapitler og artikler, og er en aktiv foredragsholder. De to første bøkene (I morgen var jeg alltid en løve og Unyttig som en rose) handlet om hennes egenerfaring med å ha hatt diagnosen schizofreni.

12.45: Lunsj

13.30: Parallellverksted

1. SKAM og møter med skam på telefon og chat, med Marie Farstad

Hva er egentlig skam, og hvordan preger det våre møter med innringere og innskrivere? Hvordan preger det oss som frivillige medarbeidere?

Det finnes sunn og nødvendig skam som beskytter oss fra og støte og såre andre mennesker, og det finnes destruktiv skam som kan være direkte ødeleggende for en persons egenverd, relasjon og helse. Det siste er noe vi møter mye av gjennom krisetjenestene, og som vi i dette verkstedet vil bruke mer tid på å jobbe med hvordan vi best kan møte.

Marie Farstad er prest, forfatter, pedagog og psykoterapeut og en av Norges fremste eksperter på tematikken skam – som hun også har skrevet to bøker om.


2. Om avvergelsesplikt og hvordan vi løser dette i Kirkens SOS, med Bjørn Soknes

I følge straffelovens generelle bestemmelse om avverge, er enhver forpliktet til «gjennom anmeldelse eller på annen måte å søke å avverge en straffbar handling eller følgene av den, på et tidspunkt da dette fortsatt er mulig og det fremstår som sikkert eller mest sannsynlig at handlingen er eller vil bli begått». Dette gjelder også for alle oss i Kirkens SOS, og det er noe som utfordrer mange av oss i krisetjenestene. I dette verkstedet er vi så heldige å ha førstestatsadvokat Bjørn Soknes til å hjelpe oss å forstå dette feltet litt bedre, og i tillegg vil fagansvarlig i Kirkens SOS gi et innblikk i hvordan vi jobber med dette i Kirkens SOS – til sammen vil dere få tanker, refleksjoner og verktøy som vi tror vil gjøre det lettere å møte denne problemstillingen på vakt.

Bjørn Soknes er førstestatsadvokat og medlem av Kirkens SOS’ landsstyre. Han har jobbet mye med tematikken avvergelsesplikt og har både god kjennskap til lovverket og en del av problemstillingene som dukker opp i møte med situasjoner der avvergelsesplikten trer i kraft.


3. Verdi og verdig - om hvordan vi ser på mennesker i vår tid, med Henrik Syse

Verdi angir hvilken viktighet noe tilskrives. I utgangspunktet kan verdi tilskrives nøyaktig hva som helst, som gjenstander, handlinger og personer.
Verdig – god nok (for)

Verdi og verdig – to ord som henger tett sammen og påvirker hverandre – og som påvirker mange av møtene vi har med innringere og innskrivere i krisetjenestene.
Alle mennesker har samme verdi – og alle innskrivere og innringere også – eller hva? Er det alltid slik – og føler vi det faktisk på den måten? Og hva tenker de om seg selv og sin egen verdi - både i samfunnet og i møte med oss.
Og hvem er verdige innringere og innskrivere? Hvem er verdige til å bruke krisetjenestene våre? På overflaten kan alle disse spørsmålene ha enkle og selvsagte svar – men det viser seg mange ganger mer komplisert både i dagliglivet vårt og når vi står i mange av dilemmaene vi møter i de tusenvis av samtalene vi gjennomfører i løpet av et år. Dette blir en spennende og utfordrende økt der vi får både spennende innspill og perspektiver som vi alle kan dra nytte av.

Henrik Syse er filosof og forsker ved Institutt for fredsforskning. Han har arbeidet både med politisk filosofi, rettsfilosofi og moralfilosofi – og er en dreven og inspirerende formidler.


4. Hva gjør vi når vi får inn en sex-samtale? med helsetjenesten Sex og samfunn

I Kirkens SOS møter vi både samtaler om seksualitet og sex-samtaler – som er samtaler der innringer eller innskriver ønsker seksuell tilfredstillelse. Samtalene om seksualitet ønsker vi velkommen, mens vi ikke ønsker sex-samtaler. Det er noen ganger vanskelig å skjønne at en samtale vi har er en sex-samtale, andre ganger skjønner vi det med en gang. Noen ganger vil vi bare avslutte samtalen – andre ganger tenker vi at der finnes et behov bak der, og vi ønsker å tilby en annen type samtale. I dette verkstedet vil vi se nærmere på både hvordan vi kan møte slike samtaler på en måte som er god for både oss og innringer, og få vite litt mer om hvilke ulike grunner som innringere og innskrivere har for å kontakte oss for en sex-samtale.

Sex og samfunn er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. De har et grunnleggende positivt syn på seksualitet og jobber for å bygge ned tabu og stigma – og har mye erfaring med å gjennomføre samtaler om seksualitet. 


5. Retraumatisering - hvordan påvirker det oss å høre noen av de vanskeligste historiene vi hører? Med Per Isdal

Hva gjør det med oss å høre om all den smerten, sorgen, ensomheten og håpløsheten vi møter i våre tjenester? Vi påvirkes alle av det vi hører på telefonen og på chat. Noen ganger merker vi det godt, andre ganger skjønner vi det kanskje ikke selv. Vi hører fortellinger om liv som ingen burde måtte leve – og vi kan kjenne på følelsen av utilstrekkelighet. Dette kan påvirke oss mye, og i tillegg finnes muligheten for at vi blir «smittet» av følelsene til enkelte vi møter. I dette verkstedet vil vi få høre om sekundærtraumatisering, hvilken former det kan ta og hvordan vi kan jobbe for å forebygge det. Etter denne økten vil vi ha økt bevissthet og bedre verktøy for hvordan vi enda bedre kan ivareta oss selv og hverandre.

Per Isdal er psykologspesialist og psykoterapeut. Han var med å etablere stiftelsen Alternativ til Vold i 1987, og er i dag assisterende direktør og leder fro ARV i Stavanger. Han har skrevet boken Meningen med volden. Han har egen erfaring med å oppleve at tøffe samtaler og opplevelser på jobb preget ham – og har jobbet mye med sekundærtraumatisering. Han er en utrolig god formidler og vi gleder oss til å lære av ham.

6. Spriket mellom forventninger og virkelighet for frivillige i Kirkens SOS’ tjenester, med Ingvild Engh Vattø

Ingvild Vattø har bakgrunn som klinisk psykologspesialist. Hun jobber med en PhD innenfor religionspsykologi ved Menighetsfakultetet (MF) med tittelen «Kirkens SOS: Et lavterskeltilbud til mennesker i krise. En kvalitativ studie av innringere og frivilliges erfaringer»

Det overordnede forskningsspørsmålet hun har jobbet ut fra er:

Hvordan opplever frivillige telefonvakter ved en diakonal selvmordsforebyggende krisetelefon i Norge sin rolle og på hvilke måter kan en frivillig-basert diakonal kriseintervensjon være av betydning for mennesker i krise?

Ingvild har snakket med både frivillig rundt omkring i landet og innringere som snakker med oss på krisetelefonen og hun vil dele av funnen hun har gjort. Dette er første gangen vi får et innblikk i hele studien – og ikke bare mindre deler – så det blir veldig spennende å se hva innringerne har fortalt henne og hva hun har funnet som felles opplevelser med telefonvakter på tvers av sentra.


15.00: Pause

15.30: Mannskoret synger for oss

15.45: Når du møter deg selv i døra Hva skjer med oss når vi stadig får utfordret våre egne verdier og holdninger i møte med innringere og innskrivere? Hva skjer når vi må høre på ting vi synes er helt forferdelige? Hva skjer når vi kommer til kort? Dette og mye annet skal vi få høre Henrik Syse, Per Isdal, Marie Farstad og en av våre egne SOS-ere snakke om i det vi tror blir en lærerik, utfordrende og spennende samtale.

16.30: Pause

17.00: Hvor er vi nå – et lite blikk på dagen før vi lener oss inn i dagens siste innslag

17.15: RO/URO Marthe Valle er kjent for sine sterke tekster, vakre sang og krystallklare formidlingsevne, og psykiater Ann Kristin Bergem har skrevet flere tekster til Marthe, og er en sterk formidler innen sitt fagfelt. Til sammen skaper de denne konsert- forestillingen der vi får høre tekster og musikk som tematiserer psykiske lidelser, en av vår tids store samfunnsutfordringer.

Med RO/URO tar de utgangspunkt i uroen i oss, og hva det er vi egentlig trenger for å klare å leve med den i en tid der så mye tar oppmerksomheten vår bort fra det indre.

18.30: Felles middag på Oslo Kongressenter for de som vil det, kvelden fri for resten


SØNDAG

09.00: Gudstjeneste med generalsekretær Leif Jarle Theis og preses Helga Byfuglien

10.15: Kaffe, frukt og mingling på Oslo Kongressenter

11.00: Hvordan møte barn som har det vondt på en god måte? ved Proffer i Forandringsfabrikken

Forandringsfabrikken er et kunnskapssenter, organisert som en ideell stiftelse. Vi inviterer barn og unge til å dele erfaringer om møtene med skole, psykisk helsevern og barnevern, og til å gi råd om hvordan systemene kan bli bedre. Forandringsfabrikken har møtt 5000 barn i norsk skole, 1700 som har fått psykisk helse hjelp, 1200 barn i barnevernet og 300 som har opplevd vold og overgrep.

På konferansen vil Proffer (ungdommer med egne erfaringer) inne psykisk helse holde et fordrag for oss om «Hvordan møte barn som har det vondt på en god måte?» Stadig flere unge kontakter Kirkens SOS på chat, melding og telefon, og det er så fint at vi i denne økten får høre fra ungdommene selv.

11.50: Stillasbyggerne – en måte å skape endring med psykolog Maria Nylund Stillasbyggerne består av psykologer og barnevernfaglige rådgivere. Stillasbyggerne jobber tett på barneverntjenesten og institusjonsansatte for å øke kvaliteten og lage skreddersydde tiltak rundt barn, og de har følgende tre mål for arbeidet sitt: 1. Fange opp og følge opp barn og ungdom med psykiske problemer under barneverntjenestens omsorg

2. Bidra til at barna i målgruppen har god livskvalitet

3. Bidra til at samarbeidet mellom barneverntjenesten og deres samarbeidspartnere blir så bra som mulig. På konferansen får vi så heldige at vi får høre mer om hvordan de jobber, hva som virker og hvordan de har tenkt helhetlig og annerledes for å hjelpe noen av barna i Norge som har det skikkelig vanskelig.

12:40: Lunsj

13.30: Svevnganger spiller for oss
Svevnganger er et Bislettbasert indiefolkband som består av Jo Hegle Sjøflot, Marte Gautneb, Nora Wifstad. Tekstane henter de fra den nynorske lyrikken og musikker lager de selv, med banjo, nøkkelharpe og trekkspill.

13.50: Selvmordstanker - hvordan oppdage at de er der og snakke godt med de som har dem

Erlend Mork, psykologspesialist som jobber på Oslo Universitetssykehus og som tidligere jobbet på nasjonalt senter for forebygging av selvmord, kommer å snakker med oss om hvordan vi kan være gode samtalepartnere for mennesker som opplever at livet ikke er verdt å leve.

14.40: Beinstrekk

14.55: Helsesista’ har ordet Tale Maria Krohn Engvik er hele Norges helsesøster i sosiale medier, hovedsakelig på Snapchat. Helsesista er informativ og tankevekkende, og får formidlet det hun vil si med mye humor, kjærlighet og personlighet!

@Helsesista sine stories på snap er en dundrende miks av seriøs kunnskap, kreativ galskap, humor, kjærlighet og #happymoments.

På konferansen deler hun av erfaringer og kunnskap om hvordan hun møter unge og hva hun opplever at hjelper.

15.30: Avslutning Vi knytter trådene sammen, og avslutter med felleskap, musikk og glimt av alt vi har opplevd sammen de siste par dagene!

16.00: Frivilligkonferanse er ferdig

Ønsker du å skrive ut programmet? Trykk her for utskriftsvennlig PDF-fil